keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Vinkkejä talvijuoksuun

Löysin juoksemisesta itselleni helpon harrastuksen ennen lapsia. Raskauksien ja niistä palautumisen ajaksi tämä harrastus sitten hieman jäi, mutta viime keväänä löysin lajin pariin uudelleen. Tajusin taannoin, että sen jälkeen olen saanut ylläpidettyä juoksuinnostusta pisimpään ikinä eli muutaman kuukauden päästä tulee täyteen vuosi kun olen lenkkeillyt säännöllisesti sairastelujaksoja lukuunottamatta.

Juuri juoksuharrastuksen ylläpitäminen kevään ja kesän ulkopuolella on ollut aiemmin haastavaa ja monesti juokseminen on jäänyt syksyn sateiden ja pimeiden iltojen myötä, kun lähteminen osoittautuu liian vaikeaksi. Nyt onkin menossa ensimmäinen talvi, kun olen päättäväisesti jatkanut juoksemista ja satsannut myös talvijuoksuun sopiviin varusteisiin, jotta homma ei ainakaan jäisi niistä kiinni.

Tässä omat vinkkini talvijuoksuun:


Vaatteet

Yksi talvijuoksun ikävimmistä puolista on mielestäni kylmyys. Kylmä iskee heti ulos astuessa, mutta muista, että joka askeleella tulee lämpimämpi. Muutaman lenkin jälkeen kyllä oppii kuinka paljon vaatetta on liikaa ja mikä liian vähän.

Nollan tietämillä pärjää hyvin tavallisillakin trikoilla, mutta itse käytän pienellä pakkasella talvijuksuun tarkoitettuja juoksutrikoita. Kahisevissa tuulihousuissa juoksijaksi minusta ei ole, joten siksi nuo paksummat juoksutrikoot on ainakin itsellä ihan must.

Juoksemisen ei tarvitse olla vaatteilla ja varusteilla brassailua, mutta kyllä uusi juoksupaita tai kengät ainakin minua kummasti motivoi lenkille. Itse olen tehnyt paljon edullisia löytöjä Sports Directilta, alennusmyyneistä tai ihan vaan nettikauppojen hintoja vertailemalla.

talvijuoksu varusteet


Asusteet

Hengittävät hanskat ja hyvin paikoillaan pysyvä pipo tai panta ovat ainakin ehdottomat. Hankin nyt myös alesta merinovillaisen tuubihuivin suojaamaan kaulaa. Muista myös heijastimet!


Kari Traa tuubihuivi panta


Talvijuoksuun sopivat kengät

Moni luottaa talvella nastakenkiin, mutta itse päädyin nastojen sijaan maastojuoksuun tarkoitettuihin kenkiin, joiden pito lumisilla teillä on parempi kuin tavallisilla lenkkareilla. Arvelin pääkaupunkiseudun talven jäävän tänäkin vuonna kovin lyhyeksi, mikä oli myös yksi syy miksi kallistuin monikäyttöisempien kenkien puolelle.  Kävin läpi useamman nettikaupan hintoja vertaillen ja lopulta päädyin Salomonin Speedcross 4 GTX:ään, joiden Gore-tex -päällinen pitää jalat kuivina myös loskassa ja sateella.

Kenkiin panostaminen kannattaa, jotta juokseminen on mukavampaa ja turvallisempaa. Jos hinta silti hirvityttää, kannattaa ajatella niin, että kengät kestävät kuitenkin parhaimillaan useamman talven, sillä käyttöä tulee vuoden aikana paljon vähemmän kuin tavallisille lenkkareille.

Salomon Speedcross 4 GTX


Seura

Jos yksin lähteminen ei vaan onnistu tai parin kilometrin jälkeen tulee käännyttyä helposti kotiin, hanki juoksukaveri! Kaverin kanssa juostessa lenkki menee hetkessä eikä sovittua lenkkiä kehtaa jättää väliin pienen sateen tai pakkasen takia.


2 kommenttia :

  1. Itse taidan jättää talvijuoksemisen ainakin toistaiseksi, ellei sitä kevään tulo viivästy koska haluaisin kuitenkin pian aloittaa juoksuharrastuksen... osaisitko suositella mitään kenkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oon ollut tyytyväinen noihin Salomoneihin, mutta silloin kun pärjää tavallisilla lenkkareilla olen kyllä Nike-tyttöjä. Mulla on paritkin eri kengät, en tosin muista mallia, mutta molemmat on ollu hyvät.

      Poista