torstai 12. heinäkuuta 2018

Siviilivihkiminen juhlapaikalla




"Te lupaatte toisillenne: Minä tahdon rakastaa sinua myötä- ja vastoinkäymisissä. Tahto auttaa vaikeiden hetkien yli. Tahto on myös sitä, että rakkauteen sitoudutaan, siitä pidetään kiinni, siitä ei luovuta."


Alkuun harkitsimme vakaasti maitraattia.  Olimme suunnitelleet ja lähestulkoon päättäneet menevämme häitä edeltävänä perjantaina maistraattiin kaason, bestmanin ja lähimpien sukulaisten kesken ja jatkavamme siitä kakkukahveille tai skumpille, jotta tilaisuus tuntuisi edes hieman juhlavammalta. Lopulta kaaso alkoi suostutella meitä hankkimaan vihkijän juhlapaikalle ja meistäkin alkoi tuntumaan, että vierailu maistraatissa perjantaina aiheuttaisi lähinnä vain turhaa vaivaa muutenkin niin kiireiseen päivään. Lisäksi tajusimme meille olevan tärkeää, että viralliseksi hääpäiväksi tulisi juuri 16.6.

Vaiheilimme silti edelleen, mutta onneksi tajusin tässä vaiheessa olla yhteydessä maistraattiin "ihan varmuuden vuoksi". Soitin maistraattiin noin 5 kuukautta ennen häitä ja onneksi soitin, sillä selvisi, että 16.6. oli jäljellä enää yksi meille sopiva aika, joka olisi klo 15.00! Varasin ajan ja melko pian päätimme, että vihkiminen toteutetaan juhlapaikalla, mutta vain lähipiirin kesken.

Olin itse yhteydessä maistraattiin vielä muutama viikko ennen vihkimistä, kun vihkijästä ei ollut kuulunut mitään. Sähköpostia laittaessa vähän pelotti, olisiko meillä vihkijää olleenkaan, mutta sain nopeasti vastauksen sekä maistraatilta, että suoraan vihkijältämme: kaikki oli varauksemme suhteen kunnossa. Vihkijä oli tosi mukava ja ehdottikin itse, että soittelisimme vielä ennen häitä, jotta saisimme käytyä kaikki vihkimiseen liittyvät asiat läpi.

Koska hääpäivänä ulkona oli kaunis ilma, mutta suorastaan tukalan kuuma, päätimme pitää tilaisuuden sisällä. Paikkaa ei juurikaan oltu etukäteen siis mietitty, vaan vasta juhlapaikalla päätimme, että vihkijä asettuisi hääparin pöydän taakse ja me sekä todistajat siihen ympärille. Siviilivihkikaava on kovin lyhyt ja kestoltaan vain pari minuuttia, joten se on yksistään nopeasti ohi. Emme itse halunneet alkaa keksimään vihkijälle mitään erillistä puhetta tai muita ohjelmanumeroita, mutta iloksemme vihkijämme toimittikin meille etukäteen valmiita puhepohjia, joista saimme valita ja muokata meille mieleisen ja sopivan.

Vihkimisen jälkeen saimme vihkitodistuksen ja todistajilta otettiin allekirjoitukset. Sitten aloimmekin odottelemaan vieraita, jotka saapuisivat klo 16.



Siviilivihkiminen juhlapaikalla - mitä on hyvä ottaa huomioon?

  • Varaa aika hyvissä ajoin soittamalla maistraattiin.
  • Maistraatti tarvitsee mm. laskutusta varten vihkijän ajanvarauslomakkeen, johon pari täyttää omat tietonsa. Me saimme lomakkeen etukäteen omalta vihkijältämme sähköpostilla.
  • Vihkimisen kustannukset ovat palkkio vihkimisestä 250 euroa ja vihkijän matkakulut 0,42 senttiä kilometriltä.
  • Vihkipäivänä mukana vihkipaikalla tulee olla alkuperäinen avioliiton esteiden tutkintatodistus (max 4kk vanha) ja henkilöllisyystodistukset.
  • Vihkipari nimeää todistajat (2 kpl), joilla on oltava henkilöllisyyspaperit (passi, Suomen henkilökortti, EU-kansalaisen henkilökortti tai Suomessa 1.10.1990 jälkeen myönnetty ajokortti) mukana.
  • Jos jommankumman sukunimi muuttuu, tulee siitä ilmoittaa vihkijälle joko kirjallisesti tai suullisesti ennen vihkimistä.
  • Etukäteen kannattaa myös miettiä ja keskustella vihkijän kanssa haluatteko vihkiseremoniaan vihkikaavan tai vihkipuheen, tuleeko seremoniaan musiikki-, runo- tai muita esityksiä ja annatteko toisillenne sormukset vai sormukset vihkivalojen kanssa?




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti