maanantai 3. huhtikuuta 2017

Kasvatusasiat mielessä

Vietimme viikon mittaisen talviloman savonmualla ja palattuamme vielä talvisista maisemista tänne Espooseen, josta lähes kaikki lumi oli loman aikana kadonnut, siirtyivät ajatukset aika nopeasti pihalle. Nohevimmat puutarhurithan ovat tietysti jo taimien esikasvatuksen aloittaneet, mutta itse olen laatinut toistaiseksi vain mielessäni listaa siitä, mitä pihamme parissa pienessä kasvatuslaatikossa olisi kiva tulevana kesänä kasvattaa.

laaatikkopuutarha, lavakaulusviljelmä, lavakaulus


Viime vuonna rakenneltuun pieneen laatikkopuutarhaan olen erityisen tyytyväinen, sillä siitä tuli vallan söpö. Laatikkoviljelijänähan olen siis ihan noviisi, ja sen kyllä huomaa (ainakin noista porkkanoista, jotka olisivat kaivanneet hieman harvennusta kasvaakseen..), mutta kyllä sieltä satoakin viime kesänä saatiin! Pienen pienenä istutettu kesäkurpitsan taimi valtasi yli puolet toisesta laatikosta - hyvä esimerkki siitä, että näköjään vain kokeilemalla huomaa mitä ja miten tiheään laatikoihin kannattaa istuttaa. Myös herne, persilja, rucola ja oregano voivat laatikoissa mainiosti, joten ainakin niitä löytyy eri salaattien lisäksi laatikoista tulevanakin kesänä.

kirsikkatomaatti

Ja kirsikkatomaatteja! Selvästi tuo talon seinusta ja Biolanin kasvulaatikko ovat niille mitä mainioin paikka, mutta vettä ne tarvitsevat kyllä järjettömiä määriä! Satoa saatiin odottaa ihan kesän loppupuolelle, mutta se kannatti, niin hyviä ne oli. Viime vuonna saamani vinkin mukaan, ne saavat taas kaveriksi laatikkoon basilikaa.

Vaikka taimien esikasvatuksessa oma jännityksen varmasti onkin, taidan tälläkin kertaa turvautua valmiiksi kasvatettuihin taimiin ja kylvää loput suoraan laatikoihin. Muitakin ideoita pihaa varten on jo mielessä, mutta saas nähdä mitä siellä saadaan aikaiseksi.

herneenversot

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti